Pakistan MİLGEM Korvet Projesi’nin birinci gemisi denize indirildi

Pakistan MİLGEM Korvet Projesi’nin birinci gemisinin denize indirilmesi tarihi bir vesika olarak tarih sahnesindeki yerini aldı. Yapılan çalışmaların ülke savunma sanayine katkısı yanında bölge siyasetinin şekillenmesinde önemli bir aşamada olduğumuzu gösteriyor. ASFAT bünyesinde geliştirilen çalışmaların geleceğini ise zaman belirleyecek.

İstanbul Tersane Komutanlığı’ndaki Gemi Denize İniş ve Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi Gemi Sac Kesim Töreni’ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, yaptıkları açıklamalarla iki ülke ilişkilerinin önemine değindiler. 74. yıl dönümü olan Pakistan’ın bağımsızlık gününü tebrik ederek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye ve Pakistan arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının kökleri, tarihin derinliklerine kadar uzanıyor. Türk insanının kalbinde Pakistan her zaman müstesna bir yere sahip olmuştur. Bizler de aramızdaki kardeşlik bağından aldığımız güç ile ilişkilerimizi her alanda ileriye götürmek için çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Ülkelerimiz salgın döneminde sergiledikleri samimi iş birliğiyle dost ve kardeş ülke olmanın ne demek olduğunu da bir kez daha göstermiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayi alanında son dönemde gerçekleştirilen somut iş birliği projelerinden de ayrıca bahtiyarlık duyduklarını dile getirerek, şöyle devam etti: “Savunma sanayi alanında bugün ilk gemisinin açılışını yapmakta olduğumuz MİLGEM korvetleri yanında ATAK helikopterleri ve eğitim uçakları gibi çok başarılı ortak işbirliği projeleri bulunuyor. Savunma sanayi alanındaki ortaklığımızı daha da ilerletmek konusunda mutabıkız. Pakistan ile aramızdaki güçlü siyasi ilişkilerimizin ve savunma sanayimizdeki işbirliğimizin ticari ilişkilerimize yansımasını istiyoruz. Bu konuda hepimize yardımcı olacak bir yol haritasını Pakistan ile Şubat 2020’de İslamabad’da imzaladık. Kurumlarımız, bu eylem planının hayata geçirilmesi için çalışmalarına devam ediyor. Salgına rağmen geçtiğimiz yıl ikili ticaret hacmimizde düşüş yaşamamış olmamız da bir kazanımdır. İnşallah bu yıldan itibaren bu rakamı sürekli yükselteceğiz. Pakistan 2 milyarı aşkın nüfusuyla önemli bir bölge olan Güney Asya’da barışın tesisi ve refahın arttırılması çabalarında kritik bir rol üstlenmektedir. Bölgenin yüzleştiği sorunlara bulunacak çözümler ancak Pakistan’ın desteği ile hayata geçirilebilir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MİLGEM Projesi kapsamında Pakistan donanması için MİLGEM sınıfı 4 korvet gemi inşa edileceğini hatırlatarak, şöyle konuştu: “Bunların 2’si ülkemizde, 2’si ise Pakistan’da üretilecek. Korvetlerde kullanılacak ilave teknoloji ve teçhizatlar da yine ülkemiz savunma sanayi ürünleri arasından seçilecek. Sac kesme törenini 2019 yılında yaptığımız ilk geminin bugün suya indirme merasimini gerçekleştiriyoruz. İkinci gemiyi kızağa koyma töreni de nisan ayında yapıldı. Pakistan’da üretilecek olan 3. geminin omurgasının kızağa indirilmesi töreni geçtiğimiz yılın ekim ayında, 4. geminin sac kesme töreni de bu yılın haziran ayında icra edilmişti. Sözleşmesi yaklaşık 3 yıl önce imzalanan bu projeye göre, 2025 yılına kadar korvetlerin teslimatı tamamlanacak. Görüldüğü gibi, tüm gemilerin üretim süreçleri planlandığı şekilde yürüyor. Pakistan’ın her kazanımını kendi kazanımımız olarak görüyoruz. Milli Savunma Bakanlığımızın savunma sanayi alanında iş birliği yaptığı 80’e yakın ülke arasında, Pakistan’ın ayrı bir yeri vardır. Diğer alanlardaki ilişkilerimizi de arzu ettiğimiz seviyeye çıkararak bölgemizde ve dünyada örnek bir dayanışma ortaya koymayı sürdüreceğiz. Bugün ayrıca Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı için üretilmesi planlanan 10 adet açık deniz harakat ve karakol gemisinden ilkinin ilk sac kesimini de yapıyoruz. Üzerinde bir helikopter ve görünmez insansız hava aracı da yer alacak bu karakol gemilerimiz, 21 gün boyunca denizde kesintisiz görev yapabilecek. Karakol gemilerimizin ilkini 2023 Mayıs ayında Deniz Kuvvetlerimize teslim edeceğiz. Böylece, Türkiye kara ve hava unsurlarının yanı sıra denizde de hem üretim hem operasyon gücünü sürekli artırmaktadır. Elbette bu noktaya kolay gelmedik. İstiklal Harbimizin ardından 1974’e kadar olan bu dönemi bir kenara bırakıyorum. Son 47 yılda yaşadığımız hadiselerin her biri bizi böyle güçlü bir yapıya sahip olmaya mecbur bırakmıştır. Ülkenin yönetimini üstlendiğimiz 19 yıl boyunca, savunma sanayimizin her projesiyle her yatırımıyla her sıkıntısının çözümüyle bizzat ilgilendik. Terör ile mücadeleden sınır ötesi harekâtlarımıza kadar, attığımız her adımda, maruz kaldığımız açık ve gizli ambargoları biz biliyoruz. Ama bunların hiçbiri bizi yıldıramadı. Hedeflerimizden uzaklaştıramadı. Sonuçta, savunma sanayimizdeki dışa bağımlılığımızı yüzde 80’lerden yüzde 20’lerin altına çektiğimiz bir yere geldik. Son 6 yılda Suriye, Libya ve Karabağ’da ortaya koyduğumuz güçlü duruşun ve elde ettiğimiz başarıların gerisinde işte böyle büyük bir emek, işte böyle büyük bir mücadele, işte böyle büyük bir azim vardır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kötü komşu, insanı hacet sahibi eder” sözünü anımsatarak, şöyle devam etti: “Batılılar bize vermedikleri her savunma sanayi ürünüyle kendi tasarım ve üretim sürecimizi başlatmamıza yol açmışlardır, sağ olsunlar. Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak, çaresiz bırakmak ve dayattıkları istikamete yönlendirmek için uyguladıkları sinsi politikaların bugün bizi getirdiği yer sebebiyle aslında kendilerine şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Halen yürütmekte olduğumuz ve önümüzdeki 4-5 yıl içinde hepsi de neticelenecek projeler devreye girdiğinde Türkiye, savunma sanayi alanında dünyanın en üst ligine çıkmış olacaktır. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023’te milletimize vereceğimiz en büyük armağanın işte bu olduğuna inanıyoruz. Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe elde edeceği imkânların her birini dostlarıyla kardeşleriyle bölüşmekten memnuniyet duyan bir ülkedir. Tıpkı bugün burada denize indirme törenini yaptığımız MİLGEM Korvet’i gibi önümüzdeki dönemde elde edeceğimiz her bir imkân ve kabiliyet hiç şüpheniz bulunmasın Pakistanlı dostlarımızın da emrinde olacaktır.”

Denize indirdikleri korvetin, Pakistanlılara hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin hayata geçmesinde emeği olanları tebrik etti.

Pakistan MİLGEM savaş gemisinin denize indirilmesinin ve açık deniz karakol gemisi projesinin yürütülmesinin Pakistan ve Türkiye arasındaki savunma alanında güçlü iş birliğinin kanıtı olduğunu söyleyen Pakistan Cumhurbaşkanı Alvi, “iki ülkenin benzer sınamalar ve tehditlerle karşı karşıya olduğunu, başta savunma ve güvenlik olmak üzere çeşitli alanlarda ortaklığını derinleştirdiğini” vurguladı.

Pakistan Cumhurbaşkanı Alvi, “Pakistan, Türk savunma ürünleri için en geniş pazarlardan biri ve ortak iş birliği için fırsatlar büyük” dedi. Türkiye ve Pakistan arasında savaş gemilerinin inşası alanındaki iş birliğinin sadece Pakistan donanmasının kabiliyetlerinin artması değil iki ülke arasındaki dostluğun da güçlenmesine katkı sağladığını belirten Pakistan Cumhurbaşkanı Alvi, şunları kaydetti: “Nesillerimize bu eski dostluk hatırlatılmalı. Pakistan şekillenmeden önce de insani anlamda iletişim kurduk. Biz, Pakistan ile dayanışma sergileyen halklarla; Türkiye’deki kardeşlerimizle iletişim kurduk. Tüm mutluluklarımızda ve badirelerde birbirimize yardım etmek için iş birliği yaptık.”

Pakistan Cumhurbaşkanı Alvi, “Pakistan, Kuzey Kıbrıs’taki Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin yanındadır. Size çok eşsiz bir ifadeyi hatırlatayım: İki farklı kültüre ve dile sahip olabiliriz ama biz, tek halkız. Kalplerimizde Türk halkıyla beraberiz” diye konuştu.

Pakistan Cumhurbaşkanı Alvi, Pakistanlılar olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki Türkiye’nin, önüne çıkan sınamalara karşı durarak Türkiye ve diğer ülkelerin kaderini değiştirdiğine inandıklarını ifade etti.

Dezenformasyon ve yanlış söylemlerin bir devlet aygıtı olarak kullanıldığını ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Pakistan Başbakanı İmran Khan’ın bu tür kampanyalara karşı “kararlı biçimde” çaba gösterdiğini belirten Alvi, Türkiye ve Pakistan’ın yabancı düşmanlığı ve İslamofobiye karşı seslerini birlikte yükselttiğine işaret etti.

Türkiye ve Pakistan’ın barışı ve bulundukları bölgelerin kalkınmasını teşvik ettiklerine dikkati çeken Pakistan Cumhurbaşkanı Alvi, iki ülkenin milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yaptığını da hatırlattı.

Pakistan Cumhurbaşkanı Alvi ayrıca ülkesinin Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası barış ve istikrardaki “paha biçilmez” rolünü takdir ettiğini dile getirdi.

İstanbul’un fethiyle Kasımpaşa kıyılarında kurulan, o günkü adıyla Tersane-i Amire daha sonra Taşkızak Tersanesi şimdiki adıyla ise İstanbul Tersanesi Komutanlığımızda yüz yıllardır süre gelen denizcilik geleneklerimizden birisini daha gerçekleştirmenin gurur ve mutluluğunu yaşadığını ifade eden İstanbul Tersane Komutanı Tuğamiral Recep Erdinç Yetkin, Bu anlamlı günde Babur adını alarak denizle buluşturacağımız Pakistan MİLGEM Korvet Projesi ve Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi 1. Gemi Sac Kesim Törenine hoş geldiniz. Küresel ölçekte pandemi yaşanmasına rağmen Milli Savunma Bakanlığı tarafından alınan ilave tedbirler sayesinde gemi inşa süreci gecikmeksizin devam ettirilmiş, tamamen milli mühendislik ve iş gücüyle ve Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin katkılarıyla tasarımı ve inşası tamamlanarak bugün zamanında denize indirilmeye hazır hale getirilmiştir. Babur korvetimizin Ağustos 2023 yılında hizmete girmesi planlıdır. Cumhurbaşkanımızın himayeleriyle her gün daha da ileriye gitmekte olan savunma sanayimiz için bir nevi lokomotif olan MİLGEM ada sınıfı korvetlerimizin tasarımı ile savunma sanayi alt yapımızın Pakistan gemimizde de büyük ölçüde ve artarak istifade devam etmiştir. Proje kapsamında teknik ve bilgi birikimimizi dost ve kardeş Pakistan Deniz Kuvvetleri ile paylaşmaktayız. Şu ana kadar 77 kardeş personelimize gerekli eğitimler verilmiştir.”

Dört gemilik Pakistan MİLGEM gemisinin birinci gemisini yapımına Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle ve Pakistan Deniz Kuvvetleri yetkililerinin katılımıyla 29 Eylül 2019 tarihinde başladıklarını hatırlatan ASFAT Genel Müdürü Esad Akgün, “Bugün de bu gemimizi ait olduğu yere mavi sularına indiriyoruz. ASFAT ailesi olarak pandemiye rağmen tam tarihinde ve eksiksiz olarak gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. 2018 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın onanıyla kurulan ASFAT, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı bir kamu şirketi olmanın gerekliliğiyle disiplin, güvenirlilik ve gücün yanında mevzuatı ve yetkin personeliyle özel sektör anlayışıyla esneklik ve süratli karar alma sayesinde benzersiz bir dinamizme sahiptir. Temel amacımız öncelikle Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamak, başta Askeri Fabrikaların imkanlarını kullanarak en hızlı ve verimli şekilde karşılamaktır. Aynı zamanda dost ve kardeş ülkelerin de çözüm ortağı modeliyle destek olmaktır. İhracat yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve kazancını da bu askeri fabrikaların modernizasyonuna aktararak bu tesisleri daha verimli hale getirmektir. İhracatın bir seçenek değil, bir zorunluluk olduğu bilinciyle hareket ederek sürdürülebilir bir savunma sanayiye katkı sağlamaya ve ürettiğimiz katma değerin ülke ekonomisine kazandırılması için tüm gücümüzle gayret göstermekteyiz.”

İki ülke milli marşlarının ardından gerçekleştirilen törende Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Pakistan Cumhurbaşkanı Alvi’ye tören anı objeleri takdim edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Pakistan Cumhurbaşkanı Alvi, Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi 1. Gemi Sac Kesimini gerçekleştirirken, Babur (F-280) Samina Alvi tarafından denize indirildi.EYLÜL2021