Transtaş Global Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı ve DEİK Mısır İş Konseyi Üyesi Ersel Topaloğlu:Mısır’daki tecrübemizi Türk yatırımcılarla paylaşıyoruz
Zorlu bir dönem sonunda Mısır ile ilişkilerimizin düzelmesi, ticari ilişkilerimizin de geleceği ile ilgili daha olumlu bakmamızı sağlıyor. Uzun yıllar Mısır’da faaliyetlerine devam eden TGL Transtaş Global Lojistik’in tecrübelerinden yola çıkarak ticari ilişkilerimizin boyutlarını aktarmak için bir araya geldiğimiz TGL Transtaş Global Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve DEİK Mısır İş Konseyi Üyesi Ersel Topaloğlu sorularımızı yanıtladı.
Mısır Türkiye ticari ilişkileri ile ilgili genel bir değerlendirme alabilir miyiz?
Mısır eski bir medeniyet ve entelektüel derinliği var. Bölgenin önemli üniversiteleri burada ve birçok Arap ülkesinden öğrenci burada eğitim görüyor. Bu yönüyle Arap ülkelerine eğitim ve kültürel yönden öncülük yaptığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda büyük bir nüfusa sahip ve geçmişten bu yana devam eden oturmuş bir devlet yapısı var. İlişkileri değerlendirirken üzerinde durmamız gereken en önemli husus ise iki ülkenin birine olan yakınlığıdır. Ortak tarihimizden gelen bu yakınlık bugün yapılan yatırımlarla birbirini tamamlayan iki ekonomi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu haliyle de kendi coğrafyasında öne çıkmayı hak eden iki toplum olduğunu düşünüyorum. Mısır ve Türkiye’nin işbirliğinden doğacak sinerji, bölgedeki ekonomik ve sosyal gelişimi içinde önemlidir.
Yakın geçmişe bakarak Türkiye Mısır ticari ilişkilerinin hız kazandığı 2000’li yılların başı ile ilgili okuyucularımıza neler aktarmak istersiniz?
Mısır’a şirket olarak ilk defa Kahire Havalimanı’nın yapımı sırasında gittik. O dönemde havalimanının yenilenmesi gerekiyordu. TAV ilk terminalin ihalesini almıştı. Bu dönem ilişkilerin de dorukta olduğu bir zamandı. Temel atma töreninde , devlet yetkililerimizin yaptığı konuşmaların coşkulu bir alkış aldığını hatırlıyorum. İnsanlar birbirine çok yakındı. Türkiye’nin gelişi onları mutlu etmişti. Yapılan bu başlangıç diğer firmalarımızın da önünü açtı. Bizde o dönemde firma gümrükleme, lojistik, ithalat, ihracat lisanslarımızı alarak faaliyetlerimize devam ettik. Şuanda da tüm bu lisansları tek çatı altında bulunduran tek Türk firmasıyız.
Bu durum sizin tercih edilmenizi sağlıyor mu?
Mısır pazarına yeni girecek kurumsal Türk firmaların bizi tercih ettiklerini rahatlıkla söyleyebilirim. Orada ilk kez yatırım yapacak firmaların fizibilite çalışmalarından itibaren Mısır konusundaki tecrübe ve bilgi birikimiz ile katkıda bulunuyoruz. Mısıra hangi ürünlerin ithal edilebileceğinden tutun, gümrük mevzuatına, işçilik maliyetlerinden , kira maliyetlerine kadar birçok konuda Türk yatırımcılara gönüllü olarak tecrübemizi paylaşıyoruz. Doğal olarak Mısır’daki yatırımcılarla uzun soluklu bir ilişkimiz oluyor.
Kaç yıldır Mısır’dasınız?
19 yıldır Mısır’dayız ve Mısır’ın son 19 senedeki gelişmesini yakından izleme ve tecrübe etme iknaı bulduk.
İlerleyen dönemde Mısır’a yatırımların artığını gözlemliyoruz. Yatırımların arttığı dönem ile ilgili değerlendirmenizi alabilir miyiz?
2006 yılı içerisinde Türk yatırımcılara belli bölgelerde serbest bölge kurma imkanı verildi. Özellikle tekstil ağırlıklı olmak üzere birçok Türk yatırımcı bu bölgelere yatırım yapmaya başladı. Bu yatırımlar özellikle Mısır’dan ABD’ye gümrüksüz mal satabilme avantajına sahip oldular. Tekstil alanında yapılan bu yatırımların yanında, otomotiv yan sanayi, beyaz eşya, jeneratör gibi alanlarda da yatırımlar yapıldı. Bu yatırımların içerisinde tekstilin daha başarılı olduğunu söyleyebilirim.
Yatırımcıların birbirleri ile ilişkileri nasıl?
Memnuniyetle belirtmek isterim ki Türk yatırımcılar Mısır’da birbirleriyle dayanışma içerisinde hareket ediyorlar. Bir güç birliği olduğunu söyleyebiliriz. Siyasi ilişkilerin zora girdiği dönemde bu dayanışmanın güçlenmesine katkı sağlamıştır.
Mısır’ın gelişimi ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Mısır’da eğitimli bir insan kaynağı var. Bu çerçevede Mısır’da yapılan Türk yatırımlarının bu kaynağın potansiyelinin değerlendirilmesi konusunda pozitif etkileri olduğu kanısındayım. İlişkilerin zorlu olduğu dönemlerde dahil ticari ilişkilerimizin artarak devam ettiğine şahit olduk. Bu nedenle önümüzdeki dönemde de ticari ilişkilerimiz daha iyi seviyelere taşınacağını düşünüyorum..
Gabon İş Konseyi Başkanısınız. Gabon ile ilgili de bir değerlendirme yapar mısınız?
Gabon iki milyon kişinin yaşadığı küçük ama petrol, değerli maden ve ormancılık alanlarında zengin doğal kaynaklara sahip bir ülke. İlerleyen dönemlerde Türk şirketlerinin ve yatırımcılarını Gabon ekonomisinde fazla yer alacağımız kanaatindeyim. Bildiğiniz gibi DEİK ‘in sloganı ‘Ticari Diplomasi’ bu doğrultuda ülke iş konseyi başkanları olarak ticari ilişkilerin gelişimi ile ilgili çabamızı ortaya koyuyoruz. Sadece Gabon ile değil diğer Afrika ülkelerinde bu çalışmaların olumlu etkileri olduğunu düşünüyorum.
Ayrıca Birçok Afrika ülkesinde Türk malları tanınırlığı oldukça yüksek. Birçok Afrikalı iş insanı, Türk ürünlerinin Avrupa standartlarında kaliteli ürünler olduğunun ve aynı zamanda rekabetçi maliyet yapısına da sahip olduğunun farkında. Bu değerleri korumanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Bunun yanında, toplumumuz kapsayıcı ve kucaklayan bir kültüre sahip. Ülkemize gelen Afrikalıların kendilerini rahat ve mutlu hissettiklerini görüyorum. Bu yumuşak güçtür ve uzun dönemli Afrika ilişiklerimiz için çok önemli bir değerimiz olduğunu düşünüyorum.TEMMUZ2023