Türkiye Japonya ticari ilişkilerinin gelişmesi bizi memnun ediyor

Kuruluşu 1952 yılına dayanan İnci Holding, bugün dünya otomotiv sektörünün önde gelen şirketleri arasında yer alıyor. Jant ve akü üretimi alanında yaptığı yatırımlar ve yüzden fazla ülkeye yaptığı ihracat ile öne çıkan İnci Holding, yapmış olduğu uluslararası ortaklıklarla geleceğe emin adımlarla ilerliyor.

Akü sektöründe Japon devi GS Yuasa ile işbirliği yapan İnci Holding Türkiye Japonya ticari ilişkilerine de olumlu katkı sağlıyor. Türkiye Japonya ticari ilişkilerinin geliştirilmeye çalışıldığı bir dönemde ilişkiler ile ilgili deneyimlerini okuyucularımızla paylaşan İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök, sorularımızı yanıtladı.

Türkiye Japonya ticari ilişkileri ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?

Türkiye Japonya ticari ilişkilerinin geliştirilmeye çalışılması bizim açımızdan önemli, biz şirket olarak Japon ortaklarımızla ticari ilişkilerimizi geliştirirken iki ülke ticari ilişkilerinin gelişmesi bizi memnun ediyor. Japon firmalar hem Türkiye pazarı hem de üçüncü ülkelerle yapılacak ticari faaliyetlerde Türkiye’nin önemini biliyorlar ve bu doğrultuda bizimle olduğu gibi diğer Türk şirketleri ile ortak çalışmalara imza atıyorlar. Dolayısıyla iki ülkenin ticari ilişkilerinin gelişmesini olumlu karşılıyorum.

Kurmuş olduğunuz ortaklık ile ilgili bir değerlendirme yapmanızı istesek neler söylemek istersiniz?

Biz şirket olarak uluslararası firmalarla iş birliğine 1992 yılında başladık, o yıllarda Alman bir firma ile başlayan serüvenimiz yıllar itibarı ile yaşanan birleşme ve satın almalarla farklı firmalarla uluslararası deneyim kazanmamızı sağladı. Bu deneyim Japon ortaklarımızın da dikkatini çekmiş olacak ki ortak hedefler doğrultusunda bir araya geldik ve başarılı işlere imza atmaya devam ediyoruz.

Başarılı çalışmalar sonrasında uluslararası firmalara sizin ihtiyacınız olduğu kadar uluslararası firmaların da size ihtiyaç duyduğunuzu söyleyebilir miyiz?

Doğru, dünyanın her yerinde uluslararası bir firmanın yerel bir yerde başarılı olması oradaki partnerine bağlıdır. Doğru bir iş birliği onlara pazarı tanıma, doğru insan kaynağına ulaşma, doğru ilişkiler kurma anlamında çok önemli katkılar sağlar. Tabi bunun dışında başarılı çalışmalara imza atanlar da var ama genel olarak yerel ortakla hareket etmek iki taraf için daha faydalıdır.

Aktardıklarınız çerçevesinde İnci Akü’nün GS Yuasa ile ortaklığından bahseder misiniz?

GS Yuasa yüz yıllık tecrübeye sahip, Japonya merkezli global bir firma. Dolayısıyla onların akü üretimi ve teknoloji konularındaki deneyimleri, dünya pazarlarındaki tecrübeleri bizim için yol gösterici oldu. Bizim de onlara yıllara dayanan tecrübemiz, Türkiye pazarına dair bilgi birikimimiz, hedef müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerini çok iyi analiz etmemiz anlamında ve bulunduğumuz stratejik lokasyon sebebiyle civar ülkelere olan satış potansiyelimiz ile önemli katkılarımız oldu. Bunun dışında, ülkemizdeki başarılı uygulamaların diğer ülkelerdeki GS Yuasa üretim tesislerine de örnek olduğunu gururla söyleyebilirim.

Akü sektöründen bahsederken elektrikli araçlarda yaşanan gelişmelerden bahsetmeden geçmek olmaz. Bu konuda yaşanan gelişmeler ile ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?

Yaklaşık yüz yıldır akü belli bir standartta üretilmeye devam ediyordu ama son on yıldır hızlı bir değişim yaşanıyor. Biz de bu değişimi ve trendleri çok yakından takip ediyoruz. Bu değişime paralel olarak ülkemizde Ar-Ge çalışmalarına hız kesmeden devam ediyoruz. Yanı sıra ortağımızın da global ölçekte bu çerçevedeki Ar-Ge çalışmaları sürüyor. Sadece elektrikli araçlarla ilgili değil uzay uygulamaları, sualtı araçları ile ilgili de uygulamaları mevcut. Pazarın ve müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre yenilikçi bir bakış açısıyla ve teknoloji gücümüzle iz bırakacak çalışmalar yapmaya önem veriyoruz.

Sektörde enerji depolama sorunlarının gelecekte daha farklı boyutlarda karşımıza çıkacağı konusunda fikirler var. Sizin konu ile ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Dünyada hep enerji sorunu varmış gibi ifade ediliyor ama aslında enerji depolama sorunu olduğunu söylemek daha doğru bir tanım olur. Dünyada birçok enerji kaynağının neredeyse sonsuz olduğunu söyleyebiliriz ama buna ne zaman ihtiyaç duyduğumuz ve ne kadarını depolayabildiğimiz sorusu işin en can alıcı noktası. Bu noktada da akü sektörünün konu ile ilgili yaklaşımları geleceğimiz açısından oldukça önemli.

Son dönemde ihracat, ülke ekonomileri için eskisinden daha fazla önem arz eder hale geldi. Bu noktada yurtdışı pazarlardaki çalışmalarınızdan bahsedebilir miyiz? 

Holding olarak ciromuzun %6o’ının ihracat kaynaklı olduğunu söyleyebilirim. Bu çerçevede 100’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Akü özelinde söyleyecek olursam 6 kıtada, 80’den fazla ülkeye ihracat yaptığımızı söyleyebilirim. Biz özellikle 2000’li yılların başından başlayarak ihracat odaklı bir büyümeyi tercih ettik. Bu da bizim her tür krize karşı daha dayanıklı olmamızı sağladı. Maalesef ülkemizdeki kur dalgalanmaları bizi zaman zaman üzüyor. Zaman içerisinde bununla baş etmeyi de öğrendik diyebiliriz. Ortaklarımıza öğrettiğimiz şeylerden biri de bu diyebilirim. Onlar alışkın olmadıkları için bu gibi durumlarda panikliyorlar. Onları sakinleştirmek ve bu konudaki yapılabilecekleri aktarmak bize düşüyor.

Üretim tesislerinizin olduğu bölgeyi göz önünde bulundurarak ihracat çalışmalarını değerlendirmenizi istesek neler söylemek istersiniz?

Üretim tesislerimiz Manisa’da ve limana olan yakınlığımız bizim için avantaj. İzmir bölgesine direkt uçuşların sayısının artmasıyla ihracat konusunda daha etkili sonuçlar görebileceğimizi düşünüyoruz. Otomotiv sektöründeki çip krizi üretimleri olumsuz etkiledi. Bu konunun sektöre yansımaları hakkında bilgi alabilir miyiz?

Bu konunun sektörümüze fazla etkisinin olduğunu söyleyemem. Pandemi ile birlikte bireysel araç kullanımının artması sektöre olumlu yansıdı. Bunun yanında Avrupa’nın Uzakdoğu yerine Türkiye’yi tercih etmesi de bize olumlu yansıdı. Bu çerçevede bizim için aktardığınınız olumsuzluğun telafisi daha kolay oldu.

Volkswagen firmasının Manisa’ya yatırımı gündemdeydi. Maalesef bu yatırımdan vazgeçildi. Konu ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?

Bu çaptaki bir yatırımın yanı başımıza yapılması bizi olumlu etkileyecekti. O dönemde firma ile bizim de görüşmelerimiz oldu. Yatırımın olmasını arzu ederdik ama bir kapının kapanıp başka bir kapının açılacağı fikrini bu noktada ifade etmek isterim.

İnci Holding olarak hedefleriniz ile ilgili de birkaç cümle alabilir miyiz? İnci Holding olarak geleceğin iş alanlarında yatırım yapma konusunda çok istekliyiz. Bu çerçevede startuplara yatırım yapıyoruz. Diğer taraftan da mevcut ortaklıklarımızla büyüme hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. KASIM 2021