Türkiye Polonya ilişkileri altın çağını yaşıyor
Türkiye Polonya ticareti ile ilgili koyulan on milyar dolarlık hedefe çok yaklaşıldı. Yakalanılan bu olumlu hava önümüzdeki yıllarda bu rakamın daha da artacağına işaret ediyor. Ticari ilişkilerin geliştirilmesi ile ilgili çabalar doğrultusunda ülkemizi ziyaret eden Polonya Ekonomik Kalkınma ve Teknoloji Bakanı Waldemar Buda, bir dizi temaslarda bulundu. Ziyaret sonrası yaşanan gelişmeler ile ilgili görüşlerini almak için sorularımızı yönelttiğimiz DEİK Polonya İş Konseyi Başkanı ve Ford Trucks Uluslararası Pazarlar Direktörü Ercan Emrah Duman, ticari ilişkilerin gelişimi ile ilgili detayları okuyucularımızla paylaştı.
Polonya Ekonomik Kalkınma ve Teknoloji Bakanı Waldemar Buda, Ankara’yı ziyarete geldi. Bu ziyaretin önemini aktarır mısınız?
Cumhurbaşkanımız Sn.Recep Tayyip Erdoğan, Polonya Türkiye ticari ilişkileriyle ilgili 10 milyar dolarlık bir ticaret hedef belirlemişti. O dönemlerde iki ülke ticari ilişkileri bu seviyelerde değildi. Bu açıdan çok iddialı bir hedef belirlenmişti. Sayın Cumhurbaşkanımızın koyduğu hedefin ne kadar doğru olduğunu bugün anlıyoruz. İş dünyası olarak 2022 yılında 10 milyar dolarlık hedefe çok yaklaştık. Bu durumun Türkiye açısından birkaç tane önemli noktası var. Birincisi Polonya, Orta ve Doğu Avrupa’nın en önemli pazarı ve Avrupa’nın da en büyük pazarlarndan bir tanesi olmasıdır. Dolayısıyla böyle bir ülkeyle ticaret hacminizin gelişmesi çok önemlidir. İkincisi Türkiye Polonya ticaretinde Türkiye cari fazla veren ülkedir. Dolayısıyla Avrupa’da cari fazla verdiğimiz ender ülkelerden biri Polonya’dır. Polonya Türkiye ilişkileri açısından bakacak olursak altın çağını yaşıyor. Gerek siyasi, gerek politik gerekse ekonomi açısından yoğun iş birliği var. İki ülke cumhurbaşkanları düzeyinden tutun, bakanlar düzeyine, iş dünyasına ve öğrenci seviyesinde dahi çok iyi ilişkilerimiz mevcuttur. Avrupa’ya gönderdiğimiz öğrencilerin büyük bir kısmı Polonya’yı tercih ediyor.
Turizm açısından da iki ülkeden gelen vatandaşlarda artış görülüyor.
Doğru. Ben turizmi iki ülke ekonomisinin gelişmesinde çok önemli buluyorum. Çünkü insanlar Türkiye’ye geldiğinde aklındaki Türkiye ile geldiği Türkiye’nin farklı olduğunu görüyor. Türkiye’deki ekonomik gelişim açısından, insanların yaşayışları açısından farklı bir ülke olduğunu görüyor. Türkiye imajı ve bakışı değişmiş oluyor. Eğitim alanında da bunu sağlayabiliyorsunuz. Türkiye’deki öğrenciler Polonya’ya gidiyor, oradaki öğrenciler buraya geliyor. Bu öğrencilerde iki ülke ticaretinde bulunan firmalarda iş arıyorlar ve tabiri caizse iki ülke ilişkilerinde temelden bir gelişimi sağlamış oluyorlar. Bu ilişkilerin ben ilerleyen yıllarda daha fazla artacağını düşünüyorum. Çünkü Türkiye’den oraya giden öğrenciler, Polonya’dan Türkiye’ye gelen öğrenciler iki ülke ticaretini geliştirecek iş fikirlerini ortaya atacaklardır. Bu ilişkiler ticaretimizin 10 milyar doların üzerine çıkmasını sağlayacaktır.
2022 yılında yakalanacak olan 10 milyar dolarlık ticaret artık bir temel oluşturdu mu?
10 milyar dolar artık bir temel oluşturuyor. Çünkü Türkiye’nin tek seferlik 10 milyar dolarlık satacağı bir ürünü bulunmuyor. Türkiye sanayi ürünü üreten bir ülkedir. Bizim aldığımız, Polonya’nın aldığı ürünler bellidir. Bundan sonra yeni hedefler önemlidir. Ticaret Bakanımız Sn Mehmet Muş’da yapılan toplantı da bize yeni bir hedef işaret etti. İş dünyası olarak bu rakamı öncelikle 15 milyar dolara çıkartmayı istiyoruz. Bu hedefe ulaşırken belirlerken cari fazla dengesini koruyarak büyütmek istiyoruz.
Polonya’da savunma sanayi fuarı yapıldı ve Türk firmaları fuarın çok iyi geçtiğini ve iki ülke firmalarının birbirini tanıması gerektiğine vurgu yaptılar. Bu alanda ortak bir çalışma yapılabilir mi?
Savunma sanayi fuarına birçok Türk firmasının katıldığını öğrendik. DEİK Polonya iş konseyinde savunma sanayi ile ilgili bir firmamızın üst düzey yöneticisi bulunuyor. Fuardaki ilgiden çok memnun olduklarını aktardılar.
Türkiye Polonya ortak bir çalışma yapabilir mi?
İki ülke de birbirine sadece ne satabilirim şeklinde bakmaması gerekiyor. Ortak ne yapabiliriz diye her sektördeki firmaların düşünmesi gerekiyor. İki ülke de sanayici ülkedir ve ülke sanayicileri de benzer ürünler üretiyor. Bu şekilde de yaklaşmak gerekiyor. Ayrıca Polonya, Almanya’nın arka bahçesidir. Polonya’da üretim yaparak Almanya başta olmak üzere Avrupa pazarlarına açılabilirsiniz. Polonya’daki işçi ücretlerine baktığınızda Batı Avrupa ülkelerine oranla çok daha düşüktür. Lojistik olarak da çok büyük avantajı var. O nedenle Polonya’ya ihracat yapan Türk firmaların ortak ne yapabiliriz diye bakmalarını öneriyorum.
Şuanda Avrupa’da bir enerji krizi yaşanıyor. Bu durum Polonya ekonomisini nasıl etkileyecektir?
Tüm Avrupa’yı nasıl etkiliyorsa Polonya’yı da aynı oranda etkileyecektir. Polonya Ekonomi Bakanına da biz bu soruyu sorduk fakat kimse net olarak şu şekilde etkileyecektir diyemiyor. Dünyadaki dengeler çok çabuk değişebiliyor.
Ford Trucks olarak Almanya’daki fuara katıldınız, fuar sizin açınızdan nasıl geçti?
Bizim açımızdan Almanya’daki ticari araç fuarı çok mükemmel geçti. Bizim ikicisi katılımımız. Fuara ilk olarak 4 yıl önce katılmıştık, pandemi nedeniyle sonrasında katılamadık şuanda ikinci katılımımız oldu. Biz ilk katıldığımızda Avrupa’da bayi teşkilatımız bulunmuyordu. Dört yıl içinde Ford Trucks olarak güçlü bir bayi ağı ve servislerimizle katılmış olduk. Bu durum medyanın, bayilerin, bize ürün veren firmaların ve rakiplerimizin ilgisini çekti. Bu açıdan fuar çok iyi geçmiş oldu. İlk elektrikli kamyonumuzu sunduk. Şuanda da piyasaya sürme çalışmalarını yapıyoruz.
Elektrikli ticari araçlara ilgi nasıl, fiyat olarak tüketicinin beklentisinin üzerinde mi?
Eskiden cep telefonlarına baktığınızda çok basit cihazlar çok pahalı fiyatlara satılıyordu. Teknoloji tam olarak oturmamıştı. Teknoloji oturduğu zaman ise herkes tarafından ulaşılabilir bir seviyeye geliyor. Bu nedenle ilk etapta bu tür yeni teknolojiler biraz pahalı olabiliyor. Fakat yan sanayi buradaki ürünlere çalıştıkça, ana sanayi buradaki üretimi arttırdıkça fiyatlarda yerine oturmuş olacaktır. İlk etapta devletlerin bu ürünlere teşvikleri çok önemlidir. İkincisi de alt yapının (elektrik şarj istasyonları) gelişmesi çok önemlidir. Şarj alt yapısı çok önemlidir.
Elektrikli toplu taşıma araçlarına devletin ciddi katkısını görüyoruz.
Elektrikli toplu taşıma araçlarında gidilen rota belli olduğu için burada elektrifikasyonun daha hızlı olacağını düşünüyorum. Örneğin bir elektrikli otobüs yapıyorsunuz, her gün Kadıköy Ataşehir arasında çalışıyor. Buradaki rota belli, kaç km yol yapacağı belli olunca diğer bütün etkenleri hesaplayabiliyorsunuz. Kamyon tarafında da Ford Trucks olarak ilk etapta buradan yola çıkarak belediye kullanımı olan araçlara yöneldik. Orada da rotalar bellidir. Sonrasında konteyner araçlarında bu gelişim başlayacaktır. Sonrasında da uzun yol araçlarında da bu gelişim yaşanacaktır.
2022 yılı açısından bakacak olursak ihracat tarafında gelinen noktayı aktarır mısınız? İhracatımız şuanda çok iyi geçiyor. Daha fazla araç üretebilsek onları da satmış olacağız. Fabrika kapasitemizi tam olarak kullanıyoruz. Markamız, ürünlerimiz, bayi ağımız iyice oturdu. Talebin çok fazla olduğunu söyleyebilirim. Fabrikamız maksimum kapasite de çalışınca parça aldığımız yan sanayi firmaları da kapasitelerini daha verimli kullanıyor. Bu işteki başarımızın sadece bize değil tüm imalatçılarımızı ve bayilerimizi içine alan büyük bir ekosisteme faydası var.KASIM2022