Türkiye savunma ve havacılık alanında önemli atılımlar yapıyor

Gelişen savunma sanayiimiz yurtiçinde olduğu gibi yurtdışı pazarlarda da başarılı çalışmalara imza atıyor. Yerli sanayimizin bu çerçevede kabiliyetlerini geliştirmesi ise gelecek açısından umut verici bir durum. Türk savunma sanayinin son dönemde ortaya koyduğu performansı konuşmak için bir araya geldiğimiz Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Savunma ve Havacılık Tanıtım Grubu Başkanı Latif Aral Aliş, sorularımızı yanıtladı.

Savunma sanayinde son dönem gelişmeler ile ilgili bir değerlendirme yapar mısınız?

Türkiye, her alanda olduğu gibi savunma ve havacılık alanında da önemli atılımlar içinde. Savunma ve havacılık sanayiimiz gerek Ar-Ge faaliyetleri gerek üretim gerekse ihracat performansıyla önemli başarılara imza atmaya devam ediyor.

Yılda 1 milyar dolara yakın Ar-Ge yatırımı, nitelikli insan kaynağı ile Türk savunma sanayi dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de teknolojik gelişmenin ve ilerlemenin itici gücü. Özellikle son 15 yılda yapılan yatırımlar ve destekler sayesinde özgün tasarıma sahip ürünlere yoğunlaşan sanayimizle, artık bu tasarımların üretilmeye başlandığı, başarılı geçen testler sonrası sertifikasyonların alındığı, envantere geçen ürünlerin başarılı bir şekilde performans gösterdiği bir döneme giriyoruz. Yıllar boyu süren çalışmaların meyvesini yavaş yavaş almaya başlıyoruz.

İnsansız hava aracımız Bayraktar, ATAK helikopteri, Cirit ve Umtas füzeleri, Göktürk uydularımız, bunların hepsi askeri ve sivil kullanıma katılmış, son derece başarılı bir şekilde görevlerini icra etmektedirler.

Bu meyvelerin en yeni üyelerinden biri de “Modern Piyade Tüfeği MPT 76” oldu. Sınıfının üstün özelliklerine sahip olan bu ürün, güvenlik güçlerimizin kullanımına sunulmuş durumda. Gösterdiği performans sayesinde de Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından yeni tedarik sözleşmesi yapıldı.

Savunma sanayinin ihracat ile ilgili geldiği nokta hakkında bilgi verir misiniz?

Birliğimiz, kuruluşundan bu yana istikrarlı bir şekilde büyüme gerçekleştiren bir Birlik olarak farklı bir başarı profili çizmektedir. Kuruluş yılımız olan 2011 yılında 884 milyon USD olan ihracatımızı sadece 5 yıl içerisinde %90 artırmayı başararak 2016 yılı itibariyle 1 milyar 677 milyon USD ihracatı gerçekleştirdik. İhracatımıza bakacak olursak; Nafta ülkeleri ihracatımızda en büyük paya sahip. İhracatımızın % 34,3’ü bu bölgeye gerçekleşiyor. Avrupa Birliği Ülkeleri %23,7 ile ikinci sırada geliyor. Ortadoğu pazarı %18,5 ile üçüncü, Uzakdoğu Ülkeleri % 8,6 ile dördüncü, BDT %7,5 ile beşinci sırada yer alıyor. Bu bölgeler haricinde Afrika pazarı başta olmak üzere tüm dünya bölgelerine ihracat yapmaktayız.

Uluslararası fuar etkinliklerinin savunma sanayimizin gelişimine etkileri ile ilgili bilgi verir misiniz?

Biraz önce de belirttiğim gibi birçok ülkeye, birçok farklı coğrafyaya ihracat yapmaktayız. Tanıtım Grubumuz Turkish Defence Alliance (TDA) öncülüğünde amacımız, ulaştığımız coğrafyayı daha da genişletmek,  dünya savunma sanayi liginde en önemli global tedarikçiler arasında yer almak.

Tabii bu yalnızca üreterek olmuyor. Ülkelerle ve yabancı firmalarla yakın ilişkide olmak, onların ihtiyaçlarını bilmek, ihtiyaçlarına yanıt verebilecek üretimleri gerçekleştirmek sürdürülebilir bir işbirliği için önemli.

Daha geniş pazarlarda yer alabilmek için kendinizi iyi tanıtıyor olmalısınız. Günümüz dünyasında iletişim, içinde kendine özgü dinamikleri barındıran profesyonelce idare edilmesi gereken özel bir alan olmuştur. Sunmuş olduğunuz ürün kadar, nasıl sunduğunuz da önemli bir hale gelmiştir. Tanıtımınızın iletişimin temel yaklaşımlarına uygun olarak doğru yapılması bilinirliğinize ve imajınıza olan etkisi eskiye nazaran çok daha fazla olmaktadır.

Bu sebeple TDA ile birlikte SSM’nin koordinasyonuyla hedef pazarlara yönelik dünyanın önemli savunma, havacılık ve güvenlik fuarlarına milli katılım sağlıyoruz. Yine üyelerimizin iştigal alanları ile ilgili konularda da ürünlerimizi geniş kitlelere tanıtmak amacıyla miili katılımın yanında farklı ülkelerdeki fuarlara info standlar ile de katılım sağlıyoruz.  

 IDEF Fuarı öncesi fuar ile ilgili beklentiler ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?

Kuruluşumuzdan beri her yıl tanıtımımıza verdiğimiz önem neticesinde, bu yılı geçtiğimiz yıldan ayıran en önemli etkinlik hiç şüphesiz ki IDEF 2017 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’dır.

Bu yıl 13’üncüsü düzenlenecek olan bu etkinlikle birlikte 110 ülkeden katılımcı, ziyaretçi ve heyet ağırlayacağız. Bölgesi açısından en önemli etkinlikler arasında yer alan bu fuara ve dolayısıyla Türk savunma ve havacılık sanayiine gösterilen bu ilgi, hızından bir şey kaybetmeden her fuarda daha da artmaktadır. Kara, deniz, havacılık ve uzay, ulaşım ve lojistik destek faaliyetleri, levazım malzeme araç ve gereçleri olmak üzere 5 ana başlıkta toplanan ürün ve hizmetler, fuar kapsamında ziyaretçilere tanıtılacaktır. Heyetler arası görüşmeler aslında bu tip fuarların en önemli ayağını oluşturmakta. IDEF 2015 Fuarı’nda bu anlamada 2.200’ün üzerinde görüşme gerçekleşmiştir.

Sonuç olarak ülkemizin en önemli tedarikçilerini, bölgemizdeki ve dünyadaki önemli alıcılar ve karar vericiler ile bir araya getiren IDEF 2017 Fuarı’nın sektörümüze yeni ufuklar ve pazarlar açmasını diliyor, Euronewsport Dergisi okuyucularını saygı ile selamlıyorum.