Türkiye’nin sular altındaki zenginliği keşfedilmeyi bekliyor

Sonitus Mühendislik Genel Müdürü Ufuk Küten:

Özellikle su altı platformlarında yaptıkları çalışmalarla ön plana çıkmayı başaran Sonitus Mühendislik, IDEF 23 fuarında herkesin dikkatini çekti. Türkiye’nin su altındaki zenginliğinin keşfedilmesi gerektiğine dikkat çeken Genel Müdür Ufuk Küten, yapılamayan, ambargo konulan birçok ürünü yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Sonitus Mühendislik olarak IDEF 23 fuarına katıldınız, fuarla ilgili gözlemlerinizi alabilir miyiz?

IDEF fuarından önce birkaç fuarda su altı ve havacılık ürünlerimizi sergilemiştik. Bu yıl ilk defa İDEF fuarında sergileme imkanımız oldu. 3 yeni ürünümüzle birlikte 5 farklı çözümü sunuyoruz. Bunların ikisi su altı ekipmanı, diğer iki ürün havacılık sektörüne ait araç ve gemi inşada kullanılan yardımcı uzaktan kontrollü sistemlerdir. IDEF’te, su altında çalışan aracımız olan Rampus’u tanıtma fırsatını yakaladık. Daha önce ürün teknik özellikleri ve detaylarını aktardığımız ürünün lansmanını fuarda gerçekleştirdik. Bir diğer ürünümüz de Saha Expo’da sergilediğimiz Narval 1006’dır. Tasarımı ve üretimi tamamlanan Narval 1006’nın 100 metre derinlikteki su altı testlerini de başarıyla gerçekleştirdik. Narval ailesinin 504-P ürününü de IDEF fuarında ilk kez sergiledik. Askeri amaca göre modifiye edilen, arka kısmında ek bir pervane ile manevra kabiliyeti güçlendirilmiş bir üründür. Bu ürünle birlikte, üçüncü deniz aracını geliştirmiş olduk. Bu iki ürününün yanında açık deniz karakol gemilerine teslim ettiğimiz Hayat S10 projemiz var. Hayat S10 projemizin çabuk yakalama aracı ve rayının üretimini tamamlayarak sergileme imkanı yakaladık. Projenin en önemli bileşenlerinden biri olan ray, yüksek mukavemetli paslanmaz bir çelikten oluşuyor. Bu özellikleri de uzun yıllar koruması gerekiyor. Sergilediğimiz ürünlerin çoğunu öz sermayemizle geliştirdiğimizi söyleyebiliriz. Fuardaki yerli ve yabancı heyetler tarafından ürünümüz oldukça dikkat çekti ve beklentimizin üzerinde bir ilgi gördü.

Fuarda ürünlerinize karşı yabancıların ilgisini aktarır mısınız?

Türk savunma sanayisi, son yıllarda büyük teknolojik atılımlar yaptı. Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle önemli bir stratejik konumda yer alması, uluslararası katılımcılar için de savunma ürünleri ve iş birlikleri açısından çekici hale geldi diyebiliriz.

Türkiye, savunma sanayi alanında önemli projelere imza atan bir ülke konumuna gelmiştir. Bu tür fuarlar uluslararası katılımcılar ve ziyaretçiler için de büyük bir çekim merkezi olmayı başarıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nden ve Körfez ülkelerinden yoğun bir talep vardı. Orta doğu ile yeni yapılan anlaşmalarla birlikte Türkiye’de yatırım ve iş birlikleri konusunda olumlu gelişmeler de oluşmaya başladı. Suudi Arabistan, Azerbaycan, Pakistan, Endonezya gibi birçok heyetle görüşme fırsatı yakaladık. Artan ihracat pastasından daha fazla pay alabilme ihtimalimizin de arttığını gözlemledik diyebiliriz.

Ürünleriniz Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girebildi mi?

Hayat S10 projemizin en önemli bileşenlerinden olan raylarımızı 2 set olarak açık deniz karakol gemilerine teslim ettik. Bununla ilgili olarak da iki farklı otonom su altı aracımızla ilgili de sıcak görüşme aşamasındayız.

Su altı çalışmalarda STM Savunma da önemli projeler yürütüyor.

STM Savunma ile de iş birliği yapıp; mühendislik anlamında çözüm ortaklığı yapıyoruz. Su üstü ve su altı platformlarıyla ilgili birçok projede birlikte yer alıyoruz. Savunma sanayi adına Türkiye’de yapılan tüm yerli ve milli ürünler için gurur duyuyoruz. Dışa bağımlılığı en aza indirgeyerek; ihracatı artıran her adım bizi mutlu ediyor.

Savunma sanayi deniz platformlarında Türkiye nereye gidiyor?

Türkiye’nin savunma sanayi alanında deniz platformlarında önemli ilerlemeler kaydettiğini söyleyebilirim.

Türkiye, son yıllarda milli savunma sanayisine büyük yatırımlar yaparak yerli ve özgün ürünler geliştirmeye odaklandı. Deniz platformları da bu stratejinin bir parçası olarak dikkat çekti. Türkiye, kendi savaş gemileri, fırkateynler, korvetler ve denizaltılarını inşa etme yeteneğini kazandı. Aynı zamanda insansız deniz araçları, sualtı sistemleri ve gemi modernizasyon projelerine de ağırlık verildi. Özellikle MİLGEM (Milli Gemi) projesi, Türkiye’nin yerli ve milli savaş gemileri üretme hedefi doğrultusunda önemli bir adımdır. Bu proje kapsamında, MİLGEM sınıfı korvetler üretilmiş ve fırkateyn versiyonu olan TF2000 projesinde de tasarım süreci başlatılmıştır.

Türkiye’nin deniz platformları alanında elde ettiği başarılar ve ilerlemeler, ülkenin savunma kapasitesini güçlendirmeye yönelik adımlarını yansıtıyor.

Artık; neredeyse tüm deniz araçlarındaki silah sistemi dahil birçok ürünü yerli üretebilecek deneyim ve kabiliyete sahibiz.

Norveç’te önemli ihaleler kazanıyoruz?

Türk savunma sanayisi, bazı uluslararası ihaleleri kazanma ve dış pazarlarda varlık gösterme konusunda ilerlemeler kaydetmiştir. Sivil gemi inşa firmalarımız Norveç’e önemli projeler gerçekleştirmiştir.

Türkiye’nin savunma sanayi alanında uluslararası alanda kabul gördüğünü ve aynı zamanda ürünlerinin de rekabetçi olduğunu gösterir. Uluslararası pazarda başarılı ihale kazanımları, Türkiye’nin savunma sanayisini geliştirme stratejisinin bir parçası olarak kabul edilebilir.

Sonitus Mühendislik olarak gelecek hedefleriniz nelerdir?

Su altı araçlarında çok iddialıyız. Bu husustaki uzmanlığımızı geliştirmeye devam edeceğiz. Şu anda tasarım aşamasında olan Rampus’u bir yıl içinde suya indirmeyi hedefliyoruz. Tüm testlerimizi ve Ar-Ge çalışmalarını da kendi öz sermayemizle gerçekleştiriyoruz. Narval 1006 ürünümüzle ilgili iş birliği yapmak isteyen birçok firma talebi var. ABD’de yüzlerce ürün denize bırakılıp, keşif için çalıştırılıyor. Üç tarafı denizle çevrili ülkemizin batıda Yunanistan, güneyde Kıbrıs sorunu, kuzeyde ise Rusya var. Suyun altını bilmeden bu tarz olası savunma tehditlerinden korunmamız ve önlem almamız mümkün değil. Bu konuda Türkiye de ciddi bir açık var. Yapılamayan, ambargo konulan birçok ürünü yapmaya hazırız.

Müşteri ihtiyaçlarına özel tasarım ve imalat yapabilen Sonitus mühendislik, bilgi birikimini ve ileri teknolojiyi kullanarak yerli-yabancı savunma, denizcilik ve havacılık sanayisindeki firmaların taleplerini karşılıyor. Bu tasarımların prototip imalatlarının akabinde seri imalatını da yapan bir sistemle hizmet veriyor.

Tasarım, mühendislik hesapları ve prototip imalat talepleri için çözümler sunuyor.

Sonitus mühendislik; müşteri odaklı yaklaşımı, kalitesi ve sürekli iyileştirme felsefesiyle başarılarını sürdürmeyi hedefliyor.

Dünya genelinde ülkelerin güvenlik ihtiyaçları giderek artarken uyguladıkları stratejilerin çeşitliliği de dikkate değer şekilde artıyor. Bir yandan savunma sektörünün imkân ve kabiliyetleri gelişirken diğer yandan da birlikte çalışabilirlik kavramının değer kazandığını görüyoruz.

Türkiye artık tüketen değil üreten, ithal eden değil ihraç eden, savunma ve güvenliği başka ülkelerin keyfine göre değil kendi imkân ve kabiliyetleri ile sağlayan, aynı zamanda ürettiği savunma sistemleriyle sadece kendisinin değil dost ve kardeş ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayan bir ülke konumuna yükselmiştir.EYLÜL2023