Dijital dönüşüme ayak uyduramayan rekabet gücünü kaybeder

“Bankamız, Türkiye’nin en köklü ve en güçlü bankası olarak, değişen dönüşen dijital dünyayı yakından takip etmekle birlikte, yenilikleri kendi bünyesine ivedilikle uygulayan bir yapı içerisindedir” diyen Alpaslan Çakar, “Dijital dönüşüme ayak uyduramayan bankaların rekabet gücü ve pazar paylarını büyük ölçüde kaybedeceğinin bilincinde olarak, geleceğin bankacılık sisteminin öngöreceği her türlü değişime ayak uydurabilecek şekilde altyapımızı geliştirmekteyiz” dedi.

Hayatın her alanında kullanılan yüksek performanslı mobil cihazların, bankacılık sektöründe de her gün önemi ve kullanım alanı genişlemektedir. Nitekim ülkemizde mobil bankacılık müşteri adedinin yıllık %100’ün üzerinde artması, dünya genelinde 700 milyon mobil bankacılık müşterisi bulunması bunun kanıtlarıdır.  Türkiye, dünya bankacılık sektörüne göre oldukça hızlı bir şekilde dijital dönüşüm sürecine giren ve her geçen gün kendini ispat eden bir ülke haline gelmektedir. Altyapısal dönüşümü çok daha kolay gerçekleştirebilen Türkiye bankaları, dünyanın en güçlü bankalarının dijital platformları ile yarışır hale geldiği ortamda, Ülkemizdeki dijital bankacılığın seyrini ve Ziraat Bankasının bu süreçte yaptıklarını Ziraat Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Çakar’dan dinledik.

Türkiye’nin en eski ve en büyük bankası konumundaki Ziraat Bankasının, finans dünyasındaki her türlü gelişime ayak uydurabilecek kabiliyette ve altyapısal donanıma sahip olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Ziraat Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Çakar, “Bankamız, Türkiye’nin en köklü ve en güçlü bankası olarak, değişen dönüşen dijital dünyayı yakından takip etmekle birlikte, yenilikleri kendi bünyesine ivedilikle uygulayan bir yapı içerisindedir. Dijital dönüşüme ayak uyduramayan bankaların rekabet gücü ve pazar paylarını büyük ölçüde kaybedeceğinin bilincinde olarak, geleceğin bankacılık sisteminin öngöreceği her türlü değişime ayak uydurabilecek şekilde altyapımızı geliştirmekteyiz. Bu bağlamda tüm dijital kanallarımızı geleceğin bankacılığına hizmet verebilecek şekilde gelişen yeni teknolojilerle destekleyerek yeniden tasarlıyoruz” dedi

Ziraat Bankasında, dijital kanalların içerisinde mobil bankacılıktan yapılan işlemlerin bir önceki yıla göre artış sağlamaya devam ederek, internet bankacılığının önüne geçtiğini ifade eden Çakar, “2017 yılının üçüncü çeyreği itibariyle aktif dijital müşteri adedimiz ise 4 milyonun üzerine yükselmiştir. Bu artış müşteri adedi ile sınırlı kalmamakta aynı zamanda mobil işlem adedine de yüksek oranlarda olumlu bir şekilde yansımaktadır. Dijital bankacılık alanında internet sitesi, internet bankacılığı ile ATM’lerimizin yanı sıra Ziraat Mobil ve Ziraat Tablet uygulamalarımız ile IOS ve Android işletim sistemine sahip akıllı cihazlarda hizmet vermekteyiz. Müşterilerimizin yaklaşık %85’i dijital kanallarımızdan en az bir tanesini kullanmaktadır. Ayrıca bankamız finansal işlemlerinin %85’i internet ve mobil bankacılık üzerinden Yakın gelecekteki müşterilerimiz olan “dijital dünyada doğanların” alışkanlıkları ve yaşam tarzları göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu oranların %90 ve üzeri seviyelere çıkacağını öngörüyoruz” dedi.

“Müşterilerimiz Ziraat Mobil uygulaması aracılığı ile internet bankacılığı hızında, kolaylıkla bankacılık işlemlerini gerçekleştirebildiğinin altını çizen Alpaslan Çakar, “Ziraat Mobil uygulamamızdaki Ziraat Onay güvenlik yapısı sayesinde, müşterilerimiz internet ve mobil bankacılığa, hızlı ve güvenli giriş yapılabilirken; Sıra Çağrı Sistemi ile şubeye gitmeden sıra alabilmektedirler. Mobil uygulamamız çoklu dil desteği sağlayacak bir şekilde güncellenmiştir. Artık dileyen müşterilerimiz uygulamamızı İngilizce dil seçeneği ile de kullanabilmektedir. İşlem seti geliştirme çalışmalarımızın yanı sıra müşterilerimizin, mobil cihazları ile ATM’lerimizden QR Kodla Para Çekme ve Yatırma işlemi yapabilmeleri sağlanmıştır. Bu sayede müşterilerimiz herhangi bir kart kullanımına gerek olmaksızın, sadece mobil uygulamamıza giriş yaparak işlemlerini gerçekleştirebilmektedir”.

Bireysel müşterilerinden elde ettikleri başarıyı kurumsal müşterileri tarafında da öne çıkaracak şekilde hizmet yelpazelerini geliştirmeye devam ettiklerini ifade eden Çakar, “Bu kapsamda müşterilerimiz tarafından yoğun olarak talep edilen Ziraat Mobil uygulamamızı bu yıl içerisinde Kurumsal müşterilerimizin de hizmetine açtık. Artık kurumsal müşterilerimiz hesaplarını ve işlemlerini rahatça mobil olarak gerçekleştirebilmekte, alt kullanıcılarının girdiği işlemleri mobil cihazlarından hızlı ve kolay bir şekilde onaylayabilmektedirler. Ayrıca kurumsal müşterilerimize kolaylık sağlayacak mobil ve internet bankacılığı geliştirmelerimiz ve müşterilerimizin tüm kanallarımızda aynı deneyimi yaşaması adına altyapısal çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.