Global alanda hedefimiz yüz elli ülke

Beş kıtada doksandan fazla ülkeye ihracat yapan Yiğit Akü, yedi milyon akü üretim kapasitesi ile geleceğe iddialı adımlarla yürüyor. Yurt dışındaki hedeflerini Ar-Ge faaliyetlerine verdikleri önemle geliştirmek arzusunda olduklarını belirten Yiğit Akü Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Taner Yiğit, gelecek ile ilgili öngörülerini paylaştı.

Kendinizle ilgili kısaca bilgi verir misiniz?

Yiğit Akü kurucularından Eyüp Yiğit’in oğluyum, ikinci kuşağı temsil ediyorum. 1983 doğumluyum. 2007 yılında Bilkent Üniversitesi’nde İşletme Bölümünden mezun oldum. 2008 yılında Yiğit Akü’de ihracat bölümünde göreve başladım. 2014 yılından itibaren de şirkette Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevimi sürdürmekteyim.

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu içerisinde yer alan Yiğit Akü’nün genel yapılanması hakkında bilgi verir misiniz?

Yiğit Akü, 1976 yılında üç kardeş tarafından Ankara’da kuruldu. Türkiye’de o dönemde 5000’e yakın küçük çaplı akü üreticisi bulunuyormuş. Bugün ise Türkiye’deki en büyük 3 akü üreticisi arasındayız. Şu anda yapmış olduğumuz yatırımlarla beraber yıllık 7 milyon akü üretim kapasitesine ulaşmış durumdayız. Bunun yaklaşık 5 milyon adedini Türkiye’de üretiyoruz. Bunun dışında Latin Amerika, Mısır, Azerbaycan ve Fas’ta dört fabrikayla know-how anlaşmamız var. Kendi lisansımızla farklı ülkelerde akü ürettirebiliyoruz. Yiğit Akü olarak 41 yıl önce günde bir tane akü üretirken, bugün yurtdışındaki firmalara know-how satabilir hale geldik. Bu gelişim ve büyüme çizelgesi Türkiye’nin %100 milli akü üreticisi olarak bizi gururlandırmakta. 1976 yılında üretime başladık, kısa zaman sonra Ankara’daki Türk Traktör fabrikasına akü verdik, bugün baktığınızda Türkiye’de üretilen traktörlerin yaklaşık %90’ın üzerinde montajda Yiğit Akü kullanıldığını görebilirsiniz. Bu konuda geçmişten gelen çok ciddi bir bilgi birikimimiz var. 1976 yılında Ata Sanayi Bölgesi’nde küçük bir dükkân olarak çalışmaya başlamış olan Yiğit Akü, bugün Ankara Organize Sanayi Bölgesinde 3’üncü fabrikasının inşasını sürdürmekte. Bu fabrikamızda otomotivde kullanılan starter aküleri üretiyoruz. Diğer fabrikamızda endüstriyel dediğimiz jel ve traksiyoner aküleri, aynı zamanda plastik kutu kapak üretimini yapıyoruz. Bir de Türkiye’de sadece bizde olan lityum iyon batarya üretiminin sahibiyiz. Yiğit Akü ailesi olarak yaklaşık 585 kişi istihdam ediyoruz.

Lityum iyon teknolojisine yönelik çalışmalarınızda gelinen sonuç nedir?

2013 yılında lityum iyon üretiminin yatırımın planına başladık.  Geliştirdiğimiz Ar-Ge faaliyetlerimiz sonucunda; lityum iyon’un Türkiye’deki temsilcileri arasında yerimizi aldık. Türkiye’deki %100 yerli ilk lityum iyon hücreyi ürettik. Bu faaliyet ve çalışmalarımız elektrikli araçlarda belirli bir standart olmaması nedeni ile proje bazlı ilerliyor. İşbirliğini sürdürdüğümüz elektrikli araç üreticileri var. Ortak proje yürütebileceğimiz bir firma olursa elektrikli araçlar için lityum iyon batarya üretebilecek seviyedeyiz. Lityum iyon bataryalar sadece elektrikli araçlar için değil, dizüstü bilgisayarlar ve cep telefonlarında kullanılan bataryaların üretimi için de geçerli.  Bu noktada önemli olan konu, doğru projeyi bulabilmek ve bununla ilgili teşviklerin olmasıdır. Rekabet ortamında işçilik maliyetlerini düşürebilmek ve ülke ekonomisi de değer kazandırmak önceliklerimiz arasında yer alıyor.

Elektrikli araçlara yönelik ne tip çalışmalarınız var?

Elektrikli araçlara yönelik Ar-Ge, Ür-Ge ve halen devam eden projelerimiz mevcut. İşbirliği ve ortak alanda ilerleyebileceğimiz kurumlar ile görüşmelerimiz devam ediyor. 5 yıllık planlamalarımız arasında elektrikli araç bataryası tedariğini sağlamak istiyoruz. Elektrikli araç üretmek üstün bir teknolojidir. Baktığımızda çok hızlı ilerlemese de sektör bu yana doğru faaliyetlere başladı. Özellikle Avrupa Birliği’nde egzoz emisyonlarından dolayı ilk önce start-stop teknolojisini çıkardılar. Bu araçlar çok daha güçlendirilmiş batarya kullanılması gereken araçlar. İlk önce bu yöne doğru bir yatırım yapıldı. Sonrasında bazı ülkeler gelecek 10-20 yıl içerisinde dizel araçların satışının yasaklanabileceğini belirtti. Bazı ülkelerde satacağı araçların tamamen hibrit ve elektrikli modeller olacağını açıkladı. Yani sektör yavaş yavaş bu yöne değişiyor. İster istemez lityum iyon ile ilgili çalışmalar biraz daha hızlanarak devam edecek.

Ürettiğiniz akü çeşitleri ve markalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Yiğit Akü olarak, otomotivde kullanılan 36 amperden 240 ampere kadar bütün kapasitelerde starter akü üretebiliyoruz. Bunun dışında az önce bahsettiğim start-stop sistemi olan araçlar için start-stop aküleri de üretiyoruz. Otomotiv haricinde, enerji depolamak için güneş enerji sistemlerinde kullanılan jel aküleri de ürün gamımız arasında yer alıyor. Diğer yandan elektrikli forkliftler ya da elektrikli temizlik araçları, golf araçları gibi araçlarda kullanılan traksiyoner aküleri üretiyoruz. Bir de henüz seri üretime geçmemiş olan lityum iyon bataryalarımız var. Ama bizim ana işimiz starter aküdür. Türkiye’de 8 marka ile satış yapıyoruz. Yiğit, bizim ana markamız. Satışlarımızın %50’sinden fazlasını bu markamızla satışa sunuyoruz. Bunun dışında Platin, Macpower, Helden, Tunç, Turkuaz, Fierte ve Gentry markalarımız mevcut. Bu markaların bir kısmı ilk kullanılmaya başlandığında aslında ihracatta ön plana çıkarıldı. Sonradan ihtiyaçlara göre Türkiye’de de yavaş yavaş bu markaları satmaya başladık. Şu anda Turquality destek programları için hem Yiğit markamız ile hem de Platin markamız ile başvurularımız bulunuyor. Önümüzdeki bir ay içerisinde sonuçlar açıklanmış olacak. Muhtemelen de Turquality kapsamına iki markamızı da alacağımızı düşünüyoruz.

Sektör ile ilgili genel bir değerlendirme yapar mısınız?

Türkiye’de yıllık 11-12 milyon adet akü üretimi var. Satışa baktığınızda ise yıllık 5 milyon adet satış var. Aslında talebin çok üzerinde bir arz var. Açıklanan verilere baktığımızda biz 2016 yılında Türkiye’de en yüksek ciro ile ihracat yapan akü firması konumuna geçtik. Bizim yıllık üretimimizin yaklaşık %65 civarı ihracata, kalan kısmın %10’u doğrudan otomobil üreticilerine, diğer %25’lik kısım ise yurtiçi pazarına gitmektedir. Buradaki markalarımızı güçlendirmek için Turquality programına dâhil olmak üzere çalışıyoruz.

Kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz? Yurt dışına ilişkin gelecek planlarınız neler?

2016 yılında 5 kıtada 90 ülkeye ihracat yapmaya başladık. Aslında ihracat anlamında çok uzun bir geçmişimiz olmamasına rağmen şu an 90 ülkeyi geçmiş bulunuyoruz. Hedefimiz global anlamda 150 ülkenin üzerine çıkmak. Özellikle son dönemde Amerika pazarına çok yoğunlaştık. Türk mallarına Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da zaten bir ilgi var. Dünya genelinde Yiğit Akü ve diğer markalarımızın bilinirliğini sağlamak, iş birliği ve akü tedariği konusunda kapsamlı işbirlikleri yapmak üzere planlanmış yoğun çalışmalarımız mevcut.

Türkiye’nin Ar-Ge listesinde ilk 100 de yer alıyorsunuz. İnovasyon ve Ar-Ge alanlarında Yiğit Akü olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Yiğit Akü olarak şu anda ODTÜ’de bir laboratuvarımız mevcut. Aynı zamanda kendi bünyemizde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylı Ar-Ge merkezimiz ve akredite laboratuvarımız bulunmakta. Yaklaşık 65 kişilik Ar-Ge ekibimiz ile hizmet ve faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 77 farklı Ar-Ge Projesi, 68 patent ve tasarımımız ile her geçen gün gelişime destek için çalışıyoruz.

2013 yılında piyasaya sunduğumuz akıllı akü ürünümüz mevcut.  Patenti tamamen bize ait olan akıllı akü; dünyada ilk olan, üzerinde elektronik çip ile satılan bir aküdür. Bu çip akünün arızasını, şarj durumunu ölçebiliyor. Aynı zamanda araca taktığınız zaman, aracın elektrik sistemini de kontrol ediyor. Herhangi bir arıza varsa bunu bildirebiliyor, kaydedebiliyor. Yine akıllı telefonlardaki bir uygulama sayesinde; akünüzün durumunu da anında cep telefonunuzdan görebiliyorsunuz.

Yiğit Akü 2014 yılında Türkiye’de bir ilk olan lityum iyon hücreyi üretmeye başladı. Bu tamamen %100 yerli olanaklarla yapılmış olan Türkiye’de ilk lityum iyon hücresidir. Buna paralel yine Ar-Ge merkezimizde starter ya da lityum iyon değil, aynı zamanda da endüstriyel akülere yönelik çalışma ve faaliyetlerimizde tüm hızıyla devam ediyor.

Yiğit Akü’yü rakiplerinden ayıran farklar nelerdir?

Sektördeki en önemli farkımız müşteri memnuniyetine yönelik yaptığımız yatırımlar. Yiğit Akü’nün ana prensiplerinden bir tanesi de kişiye ve insana yatırımdır. Gelişimi destekleyen eğitimler, tecrübe ve birikimlerini kullanabileceği alanlar, çeşitli destekleyici imkanlar sunarak, üretmelerini sağlıyoruz. Yiğit Akü’nün değerli bayilerinin de katkıları oldukça fazla. Yurtiçinde 90 ana bayi, Türkiye genelinde ise; 6 bine yaklaşık bayimiz bulunuyor. Bayilerimize yönelik iş geliştirici yatırımlarda gündemimizde olan konular arasında. 2016 yılında garanti geri dönüşü Türkiye’de en az olan akü firması olduk. %1’in altında bir geri dönüşümüz var.

Çevre Duyarlılığı hakkındaki girişimleriniz nelerdir?

Yiğit Akü 1988 yılında ileriye dönük vizyonu doğrultusunda çevre duyarlılığı kapsamında Eskişehir’de geri dönüşüm tesisi kurmuştur. Şu anda Türkiye’de akü anlamında geri dönüşüm tesislerinin en büyüklerinden bir tanesi olarak anılmaktayız. Hem bizim kendi ana bayilerimizden topladığımız aküler hem de piyasadan toplanan aküler var. Burada yıllık yaklaşık 20 bin ton kurşun üretebiliyoruz. Tesisin kapasitesi yaklaşık 40 bin ton hurda aküyü geri dönüştürebilecek kapasiteye sahiptir. Bu sayede katma değeri yüksek ve verimlilik elde edebileceğimiz bir alan yaratarak, geri dönüşümü destekliyor, çevre duyarlılığı konusunda da her zaman öncülük yaparak çeşitli projeler ve iş birliktelikleri ile anılmayı planlıyoruz.

Hangi otomotiv markalarıyla çalışıyorsunuz?

Global arenada yerini almış köklü ve marka değeri yüksek otomotiv kuruluşları ile çalışıyoruz. Bunlara örnek olarak Renault, Hyundai ve Türk Traktör’ü örnek verebiliriz.

2023 planlarınızdan bahseder misiniz?

Yiğit Akü, yakın zaman içerisinde sektörel anlamda 150 ülkeye ihracat yapan, OEM konusunda Avrupa’da %5 pazar payına sahip, global ölçekte üretim ağını tamamlamış bir yapıda olacak.  Ar-Ge çalışmaları sayesinde pazarın ihtiyaç duyduğu ürünlere anında cevap verebiliyor ve rekabet avantajı elde ediyor.  Ayrıca, Akıllı Akü Prestige , Li-Ion hücre ve modül üretimi, endüstriyel alanda kullanılan bataryaların bilgi teknolojileri ile entegrasyonu  ve pratikde pazara sunduğu ürünler ile geleceğe yatırım yapıyor.

Büyüme hedefleriniz, planlamalar ve yeni projelerinizden bahseder misiniz?

Yiğit Akü’nün büyüme hedeflerini doğru belirlemek en önemli kavramlarımız arasında. Sistemi doğru yapılandırdığınızda ve sistemi büyümeye açık bir hale getirdiğinizde pazardaki yüksek rekabetin içinden sıyrılmak mümkün.

Yiğit Akü, yeni model yatırımları, iş model girişimleri, ar-ge ve ür-ge’deki üstün niteliklerin devamını sağlayarak büyüme hedeflerini sürdürüyor.   Yaygınlaştırma stratejisi ile sürdürülebilir ilkesi ile büyüme çizelgemizden taviz vermeden tüm hizmet ve faaliyet alanlarının verimliliğini sağlayarak yoluna devam ediyor.    Kısa ve uzun vadede ki yatırımlarını efektif bir şekilde planlayarak, kalıcı değerler bırakmayı hedefliyor.

Dünya genelinde; konusunda söz sahibi yerli bir firma olarak istihdam oluşturmak, teknolojiye milli sahiplik, %50’nin üzerinde ihracat oranları ile ülke ekonomisine katkı sağlamak belirlenen hedefler arasında. Yiğit Akü’nün hemen hemen her endüstri koluna yönelik geliştirdiği akü çeşitliliğinde yenilikler ve gelişimi destekleyen ürünleri sektöre kazandırmak ön planda.

Yiğit Akü, sürdürülebilir üretim planlamaları ve her yıl alanında son teknoloji makine yatırımları ile kapasitesini arttırıyor.  Starter akülerdeki öncülüğünü, endüstriyel sektöre hitap eden batarya gruplara da taşıyabilmek için son yıllarda çeşitli çalışmalar ve yatırımlar yapıyor. Bu kapsamda Ankara Organize Sanayi Bölgesi içerisinde üçüncü fabrika inşaatı hızla devam ediyor ve yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.  Ayrıca, kurşun plakalı akü tasarımlarımıza ilave olarak, Türkiye’nin ilk ve tek Lityum Batarya üretim tesisini kurmanın gururunu yaşıyor. Enerji sektöründe uzun vadedeki yaşanacak dar boğazlar ve hava kirliliğindeki azımsanmayacak artışlar, enerji üretim, dağıtım ve verimli kullanımını çok daha fazla önem kazanıyor ve öne çıkıyor. Bu yönde 40 yılın üzerinde üretim tecrübesi ile sektörün liderlerinden Yiğit Akü olarak kayıtsız kalmamayı tercih ediyor ve alternatif bataryalar üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Enerji depolama ve haberleşme alanlarında Lityum batarya dizaynları oluşturarak, üretim yapıyoruz.