Modern toplu taşımacılıkta en ideal araçları üretmek için çalışıyoruz

Toplu taşıma araçlarında ülkemizin önemli bir markası olan Otokar, belediyelerle bir araya getirerek yeni ihtiyaçlara cevap vermeye çalışıyor. Türkiye’de satılan her 3 otobüsten birinin Otokar’a ait olduğuna vurgu yapan Genel Müdür Yardımcısı H. Basri Akgül, sektörün geldiği noktayı dergimize değerlendirdi.

Ülkemizde otobüs pazarının gelişimiyle ilgili bilgi verir misiniz?

Türkiye’de geçen yıl, toplam 567 bin 769 adetlik üretim gerçekleştirildi. Bu üretim rakamının 8 bin 789 adedi ise otobüs oldu. Otobüs üretiminde bir önceki yıla göre artış yüzde 36 olarak gerçekleşti.

Son 6 yıldır, Türkiye’de 25 kişi ve üzeri yolcu taşımacılığı pazarında en çok tercih edilen otobüs markası olan Otokar ise geçen yıl, toplamda 5 bin 59 adetlik ticari araç üretimine imza attı. 7 metreden küçük otobüste, toplam pazarın yüzde 60’ını, Otokar araçları oluşturdu.

Türkiye’de satılan her 3 otobüsten 1’inin, her 5 küçük otobüsten ise 2’sinin Otokar marka olduğunu görüyoruz. Toplu taşımacılık alanında, şehir içi, servis ve turizm segmentlerinde, 7 metreden 18,75 metreye kadar, farklı uzunluk ve yolcu kapasitesine sahip araçlar üreten Otokar, Türkiye’nin en geniş otobüs ürün gamıyla faaliyet gösteriyor.

Yaptığımız görüşmelerde firmalar hem sektörün gelişmesi hem de toplu taşıma sistemlerinin gelişmesi adına belediyelerle ortak çalışmalar yürüttüklerini belirttiler. Otokar olarak bu konuda yaptığınız çalışmalar var mı?

1963’lerde Türkiye’nin otobüslerini üretme misyonu ile çıktığımız yolculukta son 6 yıldır üstüste otobüs pazarının en çok tercih edilen markası olmanın gururunu yaşıyoruz. Otobüs pazarı denildiğinde şehiriçi toplu taşımacılık önemli ve büyük bir yere sahip. Otokar olarak modern toplu taşımacılığa uygun araçlar ve çözümler üreterek Türkiye’de ve dünyada pek çok belediye ile dirsek temasında çalışıyoruz. Belediyelerin mevcut ve gelecek ihtiyaçlarını en iyi şekilde analiz ediyor, onların hizmet beklentilerine uygun en ideal araçları ortaya koymak için gelişmiş mühendislik kabiliyetimiz ve Ar-Ge imkanlarımız ile çalışıyoruz.

Bugün İstanbul başta olmak üzere İzmir, Samsun, Erzincan, Aydın, Diyarbakır gibi pekçok ilde Otokar otobüsleri toplu taşımacılık hizmeti veriyorlar. Çok yakın bir zamanda ürün ailemize eklediğimiz Kent Körüklü otobüslerimiz de ilk siparişi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden aldı.

İETT ile yaptığımız işbirliği bu ortak çalışmanın en güzel örneği. 2012 yılında kazandığımız ihaleler kapsamında bugün 900 Kent otobüsümüz İETT bünyesinde hizmet veriyor. Bu proje araçların 5 yıllık bakım ve idamesini de kapsıyor; binin üzerinde şoföre eğitim veriyoruz. Bu önemli proje Otokar’ı satış sonrası hizmetlerde farklı bir lige taşıdı. Hayata geçen uygulamalar, belediyeler ve özel sektörde yeni projelerin geliştirilmesine yardımcı olmakla kalmayıp, daha hızlı aksiyon alınmasını sağladı.

Otokar olarak iç pazardaki yeriniz ve hedefleriniz ile ilgili bilgi verir misiniz?

Türkiye’nin, otomotivde en önemli sektör oyuncularından Otokar, 5 kıtada 60’tan fazla ülkede, fikri mülkiyet hakları kendisine ait araçlarıyla faaliyet gösteriyor. Ticari araç alanında otobüs, hafif kamyon ve semi-treyler araçları ile faaliyet gösteriyoruz.

Son 6 yıldır, Türkiye’de 25 kişi ve üzeri yolcu taşımacılığı pazarında en çok tercih edilen otobüs markası olan Otokar’ın başarısı; köklü tarihi, imza attığı ilkleri, değişime hızlı adaptasyonu ve ar-ge konusunda durmaksızın yaptığı çalışmalarına dayanıyor.

2015 yılı finansal sonuçlarımıza göre, bir önceki yıla göre yüzde 16’lık artışla 1.4 milyar TL ciroya ulaştık. Türkiye’nin lider otobüs markası olma başarısını, 2015’te de koruyarak, geçen yıl ihracatımızı yüzde 77 oranında artırdık. 2015 sonu itibariyle, şirketimizde ihracatın ciro içindeki payı yüzde 29 seviyesine ulaştı.

Otobüs pazarında giderek artan ihracat potansiyelinden bahsediliyor. Bu noktada yurt dışında yaptığınız çalışmalarla ilgili bilgi verir misiniz?

Özellikle otobüs segmentinde, iç pazarda yakalanan başarıyı, dış pazarlara da taşımak hedefiyle, titizlikle çalışılıyor. Otokar, başta Avrupa olmak üzere, 45’ten fazla ülkeye otobüs ihracatı gerçekleştiriyor.

Geçtiğimiz yıl, küçük otobüs segmentinde Otokar Türkiye ihracat lideri oldu. 2011 yılında Fransa’da “Otokar Avrupa” adıyla kurulan şirketle Avrupa pazarında, otobüs segmentinde ana pazarlarda önde gelen şirketler arasına girme hedefi belirlendi. “Otokar Avrupa” ile bu hedefe hızla ilerleniyor.

Türkiye’de, 35 kişi ve altı, yolcu taşımacılığı yapılan küçük otobüs ihracatı, geçen yıl yüzde 46 daralırken; Otokar bu alanda çok olumlu gelişmeler kaydetti ve Türkiye’nin en çok ihracat yapan küçük otobüs üreticisi oldu.

Ülkemizde otobüs ve minibüs pazarlarının geleceği konusunda beklentileriniz nelerdir?

Türkiye, turizm, şehiriçi ve şehirlararası araç üretiminde sektör olarak dünya genelinde önemli bir gücü temsil ediyor. 2015 yılı dünyadaki ekonomik dalgalanmalar, pazarlarda yaşanan olumsuzluklar ve seçim süreci olmasına rağmen sektör yılı tüm segmentlerde büyüyerek kapattı. Bugün Türkiye’de üretimi gerçekleştirilen araçlar, dünyada milyonlarca kişiye hizmet veriyor.

Ar-Ge gücü ile sektörde birçok ilke imza atan Otokar, farklı ihtiyaçlara uygun olarak geliştirdiği araçları ile kullanıcılarına yenilikçi, kaliteli, düşük işletme gideri ve en yeni teknolojik donanıma sahip araçları sunuyor. İlklerin öncüsü konumunda olan Otokar yoluna, “doğru karar” mottosuyla devam ediyor. Tercih edilirliği, müşterilerinden alınan geri dönüşler ve satış kanallarını her geçen gün güçlendirerek ulaşılan başarılar, bu mottonun, oldukça isabetli olduğunu ortaya koyuyor.